В жълто е отбелязана територията на ПриднестровиетоОт 1 ноември Русия може да прекъсне жп-връзките си с Молдова, ако не постигне договореност за транзитно преминаване през Приднестровието, съобщи Новости.

Директорът на руските железници Владимир Якунин обяви, че Молдова има само пет дни, за да намери приемливо решение в създалата се ситуация.

Руски медии припомнят, че компанията на Якунин била принудена да вземе подобно решение заради Кишинев.

През март тази година молдовските власти въвели нов митнически режим, с който товарните превози от Приднестровието могат да пресичат границата с Украйна, само след като получат документи от Кишинев.
В Тираспол обаче не се съгласили с подобни условия, заявявайки, че тези мерки са равностойни на икономическа блокада.

Тогава молдовските железници дадоха зелена светлина на пътническите и на товарните влакове, идващи от Приднестровието, позволявайки им да минат през украинския пропускателен пункт Могилев - Подолски.

В началото на септември обаче Украйна обяви, че започва ремонт на моста в района Могилев - Подолски, с което реално затвори пътя на вагоните, движещи се в посока Молдова.

Веднага на Кишинев бе препоръчано да възобнови жп-транспорта през Приднестровието. След дълги преговори молдовските власти се съгласили през региона да минават само транзитни товари.
Така през последните няколко дни в региона чакат стотици вагони, натоварени с вино от Молдова, предназначено за Беларус и Прибалтийските републики.

Освен това от Новости коментират, че след като жп-връзките са отклонени през северната част на Молдова и не минават през Приднестровието влакът №47, движещ се по линията Москва - Кишинев, удължава маршрута си с 26 часа, което прави продължителността на пътуването по тази линия две денонощия.