Като неприемливи определи френският външен министър Филип Дуст-Блази думите на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад по адрес на Израел.

Припомняме, че  при вчерашното извънредно заседание на Изпълнителния комитет на Организацията ислямска конференция Ахмадинеджад заяви, че за да се реши цялостно израелско-ливанския конфрикт, трябва да се ликвидира един тумор - ционисткия режим.

В интервю за радио France International френският дипломат посочи, че той е първият западен дипломат, който осъжда изказването на Ахмадинеджад, което обаче не означава, че Франция няма да продължи да настоява, че Иран трябва да изиграе своята роля в разрешаването на конфликта между Хизбула и Израел.

Освен това първият дипломат на Франция посочи, че той повече от всякога вярва, че е възможно трайно прекратяване на огъня между Хизбула и Израел.

В интервю за БиБиСи обаче Дуст Блази отказа да посочи датата, на която ще бъде обявено примирие. От телевизията коментират, че вероятно колебанията му са свързани с това, че Париж и Вашингтон все още работят по изглаждане на различията в позициите си за това как да бъде постигнато прекратяване на огъня в Ливан.

Ние работим ден и нощ, за да може възможно най-скоро да имаме примирие, подчерта Дуст Блази, който преди два дни се върна от обиколка в Близкия Изток, при която посети Бейрут.

Припомняме, че късно снощи Франция внесе в ООН своя преработена резолюция, в която се призовава за незабавно прекратяване на бойните действия между Израел и Хизбула и се изреждат условия за постоянно прекратяване на огъня и трайно решение на израелско-ливанската криза.

Условията включват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Израел и Ливан и на определената от ООН граница между двете държави, както и установяване на буферна зона, където да има само ливански сили и международни сили с мандат на ООН, уточняват от БТА.

Други условия включват освобождаването на двамата пленени от Хизбула израелски войници, решаването на въпроса със задържаните в Израел ливански затворници и определяне на международните граници на Ливан, включително по отношение на оспорвания район Фермите Шебаа.

Други условия са пълно прилагане на израелско- ливанските споразумения и резолюциите на ООН, в които се иска разоръжаване на всички милиции в Ливан и разширяване на властта на ливанското правителство и в Южен Ливан, който сега е под контрола на Хизбула.