Стотици служители на граничните служби на летище Хийтроу ще започнат четиридневна стачка в понеделник в спор за условията на труд.

Профсъюзът на обществените и търговските служби (PCS) съобщи, че повече от 300 негови членове ще излязат на протест от 5 ч. сутринта в понеделник до 7 ч. сутринта в петък.

Профсъюзът заяви, че работниците, работещи на терминали 2, 3, 4 и 5 на "Хийтроу", предприемат действия в знак на протест срещу плановете за въвеждане на нови списъци, които според тях ще принудят около 250 от тях да напуснат работните си места на паспортния контрол.

Генералният секретар на синдиката Фран Хийткот заяви: "Разочароващо е, че въпреки разговорите от миналата седмица, Министерството на вътрешните работи не е готово да предостави каквато и да е гъвкавост на новите си списъци.

Никой от нашите отдадени и висококвалифицирани членове на Граничните сили не иска да стачкува, но начинът, по който работодателят се отнася към тях, не им оставя друг избор.

"Министерството на вътрешните работи все още има време да предотврати утрешната стачка, ако се съгласи да се откаже от тази неработеща нова система."

Говорител на Министерството на вътрешните работи заяви: "Разочаровани сме от решението на профсъюза да стачкува, но оставаме отворени за обсъждане на решение със синдиката.

Промените, които въвеждаме, ще приведат работните условия за служителите на граничните служби на Хийтроу в съответствие с начина на работа на служителите във всички други големи пристанища, ще им осигурят по-голяма сигурност по отношение на работните схеми и ще подобрят обслужването на пътуващите граждани.

Имаме стабилни планове за свеждане до минимум на прекъсванията, където е възможно, но призоваваме пътниците да проверят последните съвети на операторите, преди да пътуват."

72-часова стачка започват 350 наземни служители на "Хийтроу"

72-часова стачка започват 350 наземни служители на "Хийтроу"

Най-вероятно ще бъдат отменени полетите, извършвани от Air Canada, American Airlines, Luthansa, Swiss Air, Air Portugal, Austrian Airlines и други

Министерството на вътрешните работи не е подало заявление за използване на нов закон, целящ да гарантира минимално ниво на обслужване по време на стачки.

Министерството е уверено в плановете си за свеждане до минимум на потенциалните смущения.