Около 350 наземни оператори на лондонското летище "Хийтроу" ще започнат 72-часова стачка от петък заради нерешен спор за заплащането им. Те се занимават с обработването на багажите. Това съобщи в четвъртък "Ройтерс", като цитира изявление на синдиката Unite.

Стачката на служителите от фирмата за авиационни услуги Menzies ще засегне редица авиокомпании и ще наруши редица полети, напускащи терминали 2, 3 и 4.

Най-вероятно ще бъдат отменени полетите, извършвани от Air Canada, American Airlines, Luthansa, Swiss Air, Air Portugal, Austrian Airlines, Qantas, Egypt Air, Aer Lingus и Finnair.

Имаше опасения, че пътниците, летящи с Qatar Airways за Световното първенство, може да бъдат засегнати, но планираните действия от друга компания за наземно обслужване, Dnata, и от други служители на Menzies, работещи с товари, вече бяха отменени.

Unite по-рано предупреди пътуващите до Катар, ще бъдат засегнати от стачката.

ШарънГреъм, генералният секретар на профсъюза, каза: "Мензис е богата компания и може напълно да си позволи да плати на работниците си достойно увеличение на заплатите." 

Летище "Хийтроу" удължава до края на октомври мярката за по-малко пътници дневно

Летище "Хийтроу" удължава до края на октомври мярката за по-малко пътници дневно

Сделката предвижда работниците да получат еднократна сума на стойност 5% от заплатите си

Припомняме, че през август Unite заяви, че е осигурил увеличение на заплатите със средно 13% за около 16 000 служители на British Airways.

Сделката предвиждаше работниците да получат еднократна сума на стойност 5% от заплатите си през август, консолидирано увеличение от 5% през септември и още 3% консолидирано увеличение през декември.

Това се случи, след като около 700 служители на BA в "Хийтроу" - предимно персонал за регистрация - прекратиха стачните действия, след като се споразумяха за подобна сделка за заплащане.

Персоналът първоначално подкрепи стачните действия заради намаляването на заплатите с 10%, наложено по време на пандемията от Covid.