Носенето на маските за лице от сряда става задължително в болниците и здравните центрове в Испания поради скока на респираторните заболявания. Това съобщaва АП, като цитира здравното министерство.

Новото ляво коалиционно правителство на малцинството налага мярката въпреки съпротивата на повечето от 17-те автономни области на Испания.

"Говорим за поставяне на маска, когато влизате в здравен център и свалянето ѝ, когато излизате от него, заяви министърът на здравеопазването Моника Гарсия пред радио Cadena Ser късно в понеделник. Не мисля, че е някаква драма. Това е основна и проста мярка от първи ред".

Припомняме, че болниците в Испания бяха подложени на огромен натиск през последните седмици след скока на случаите на грип, COVID-19 и други респираторни заболявания.

Регионалните здравни власти обаче твърдяха, че използването на маска трябва да бъде препоръчително, но не и задължително. Регионалните правителства отговарят за здравеопазването, въпреки че централното правителство може да се намеси, ако сметне за необходимо.

И в испанските болници връщат маските заради увеличена заболеваемост

И в испанските болници връщат маските заради увеличена заболеваемост

Тъй като случаите на грип и Covid-19 нарастват с настъпването на зимата

Шест региона вече въведоха мярката и през последните месеци маските се използват често по улиците и в обществения транспорт и в здравните центрове.

Испания обяви официален край на здравната криза, причинена от пандемията COVID-19, през юли миналата година, като отмени и маските.

Страната регистрира повече от 14 милиона случая и около 120 000 смъртни случая от коронавируса.

Преди това болниците в няколко щата на САЩ върнаха задължителното носене на маски на фона на нарастване на случаите на COVID-19, сезонен грип и други респираторни заболявания.