• Гражданите на Туркменистан гласуват за нов президент

Днешният вот за президент на Туркменистан ще е валиден, след като към 14.00 часа местно време по данни на Централната избирателна комисия броят на гласувалите надхвърли 85% от имащите право на глас, а за да се признаят резултатите от този избор броят на гласуващите трябва да надхвърли 50%.

Припомняме, че по-рано днес в 08.00 часа местно време общо 1625 избирателни участъка отвориха врати, за да дадат възможност на гражданите на Туркменистан да изберат новия си държавен глава.

Право на вот имат над 2.6 млн. души, уточняват от ИТАР ТАСС.

За първи път в историята на Туркменистан се провеждат избори за президент, допълват от агенцията. Според представители на ООН избирателният ден прилича на всенароден празник.

Избирателите трябва да дадат своите предпочитания за шестима кандидати - Нуръев Ишангули - заместник-министър на нефта и газа, Гараджаев Оразмурад - кмет на град Абадан, Поманов Аширнияз - кмет на град Туркменбаши, Аманияз Атаджиков - първият заместник управител в областта Дашогузска, Гурбанов Мухаметназар - председател на администрацията Гарабекаул и Бердъмухамедов Гурбангули - досегашен вицепрезидент на Туркменистан.

Избирателният процес ще приключи в 18.00 часа местно време.

Припомняме, че провеждането на тези избори се наложи след смъртта на Сапармурат Ниязов, който почина миналия декември.