Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви във Вашингтон, че е обезпокоен от повторното използване на предишното име на Северна Македония от новия ѝ президент Гордана Силяновска-Давкова, която вече намекна, че иска се отметне от Преспанското споразумение с Атина.

Това предаде АФП.

Балканската страна добави "Северна" към името си през 2019 г., за да сложи край на дългогодишния спор с Гърция, след историческо споразумение, което позволи на Скопие да се присъедини към НАТО през 2020 г. и се очакваше да отвори вратата към членство в ЕС.

Атина обвини съседката си, че узурпира историческото и културното наследство на гръцката област Македония, люлка на империята на Александър Велики.

След победата на националистите през май новият президент Гордана Силяновска-Давкова на няколко пъти нарече страната си "Македония", а не "Северна Македония", което предизвика остри реакции в Атина.

Във вторник, при пристигането си във Вашингтон, където трябва да участва в срещата на върха на Атлантическия алианс, Кириакос Мицотакис заяви, че има "сериозни опасения" относно тази намаляваща употреба на името Северна Македония от страна на новото правителство.

Гръцка медия: В Северна Македония говорят на български диалект

Гръцка медия: В Северна Македония говорят на български диалект

Според гръцки лингвист използваният език в РСМ е пряко произлязъл от старобългарския

"Това е тема, която възнамерявам да повдигна", заяви той пред Съвета за външни отношения, като добави, че въпросът за името на Северна Македония "не подлежи на преговори".

"Той не е конструктивен, не помага на Северна Македония по пътя ѝ към Европа", каза той.