Афганистанският парламент отхвърли повече от половината номинации за министри в новия кабинет на президента Хамид Карзай.

Сред отхвърлените са кандидатите за поста на министър на правосъдието да заеме Сарвар Даниш, както и номинацията за министър на енергетиката Исмаил Хан.

Парламентът отхвърли и предложенията за министри на търговията, икономиката, здравеопазването и комуникацията.

Даниш е един от министрите, които президентът Карзай посочи като номиниран при обновяването на кабинета след изборите през август миналата година, съобщи Би Би Си.

Някои от ключовите номинации обаче, сред които и тази на Абдул Рахим Вардак за министър на отбраната, бяха одобрени от парламента.

Двама министри, обвинени в корупция, бяха отстранени от постовете си. До момента няма номиниран за външен министър на Афганистан.

Депутатите в афганистанския парламент започнаха гласуването на списъка с номинирани от президента на страната Хамид Карзай министри в новото правителство.

Гласуването продължава, което наложи удължаване на работата на депутатите.

Припомняме, президентът Хамид Карзай представи новия си кабинет преди 2 седмици.

Световните медиите коментират, че задачата на Карзай да номинира новия кабинет не е била никак лека.

Той е трябвало да намери баланса между все по-големия натиск страната да се пребори с корупцията и да избере подходящите лица за това, като същевременно номинира и помогналите за преизбирането му като президент на Афганистан.