Сирийските войски са открили принадлежащ на терористите склад с химическо оръжие в предградие на Дамаск.

Това съобщава, цитирана от ИТАР-ТАСС, държавната телевизия „Ал Ихбария".

Армейската част се е натъкнала на тунел в район Джубар, където са били скрити отровните вещества.

Няколко от военните са започнали да се задушават и са били отведени в болница. Точният брой на пострадалите не се съобщава, но има информации, че някои от войниците са в критично състояние.

По-късно държавната телевизия съобщи, че в района на склада се води ожесточено сражение между правителствените сили и бунтовниците.

„Лекари без граници" почти сигурни за химическата атака в Дамаск
Още...

Според кореспондент на канала на откритите химически оръжия пише „Произведено в Саудитска Арабия".
В склада са открити още голямо количество противогази, както и антидот препарати, които се приемат в случай на химическо отравяне - произведени от съвместното германо-катарско фармацевтично предприятие QG.

По-късно телевизията излъчи и кадри от открития склад, на които се виждат изброените по-горе неща -няколко пластмасови бидона, пликове с бял прах, газови бутилки, гранати, снаряди за РПГ. На два метални зелени съда се вижда надпис „Направено в Саудитска Арабия", много игли за спринцовки и спринцовки.

Агенция САНА добавя, че бунтовниците са успели да използват част от бойните отровни вещества срещу армейското подразделение, в резултат на което са пострадали няколко войници.

Припомняме, на 21 август в Сирия се проведе поредната химическа атака, при която загинаха голям брой цивилни, сред които и деца. Тогава опозицията обвини правителствените сили, които обаче опровергаха това.

Въпросната атака съвпадна с пристигането в страната на група експерти от ООН, които трябва да разследват именно използването на химическо оръжие в Сирия.