Конференцията на ООН по ядреното споразумение се отлага за август 2022 г. заради новата експанзия на коронавируса, информира AP.

Форумът, който се отлага от две години заради пандемията от COVID-19, трябваше да се проведе на 4 януари в централата на ООН в Ню Йорк. Той е посветен на Договора за неразпространение на ядрените оръжия от 1970 г.

Управлението на ООН по въпросите на разоръжаването (UNODA) е изпратило имейл до участниците, в който съобщава, че конференцията се отлага за 1 август 2022 г.

Договорът за неразпространение на ядрените оръжия е най-значимото споразумение за контрол над този вид оръжия в света - в него участват 191 страни. С този документ държаните, които не притежават ядрени оръжия се ангажират да не придобиват такива и да допускат проверки на ядрените си програми за мирни цели. Страните, притежаващи ядрени оръжия към момента на подписване на договора - Съединените щати, Русия, Великобритания, Франция и Китай, са приели да се стремят към тяхното ликвидиране.

На всеки пет години се провеждат конференции, на които споразумението се преразглежда - оценява се неговото изпълнение и при възможност се поемат нови ангажименти.

Последното на заседание на конференцията по Договора за неразпространение на ядрените оръжия се проведе през 2015 г.