Ключовият кръг от мирните преговори между украинското правителство и проруските сепаратисти, който трябваше да се проведе в Минск днес, е отменен. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на беларуски официални източници.

Министерството на външните работи на Беларус не посочи причина за това.

Разговорите започнаха в сряда в опит да се сложи край на конфликта в Източна Украйна. При него са загинали 4700 души.

Прекратяване на огъня и рамка на мирно споразумение бяха обявени в Минск през септември, но нито едно от двете не беше спазено както трябва.

Последният кръг също включваше Русия и организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Разговорите в сряда бяха съсредоточени на изтеглянето на войските и помощта, въпреки че нямаше подробности да е очертан някакъв напредък.

Очакваше се на днешния кръг да се справят с проблемите, включително изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия, размяна на затворници и слагане край на икономическата блокада от страна на Украйна в обхванатите от сепаратистите райони.

Междувременно „Ройтерс" съобщи, че Киев и проруските сепаратисти скоро ще разменят стотици затворници. Това е информирал днес съветник на ръководителя на украинската служба за сигурност. Военните отчитат леко увеличение на бунтовническите атаки.

Споразумението за размяна на 125 украински военнослужещи за 225 сепаратисти, държани от Киев идва след мирните преговори в сряда. Размяната на затворници е един от критериите в 12-точков протокол.