Президентът на Филипините Глория Аройо отмени военното положение, въведено в провинция Магинданао, в южната част на страната.

Именно в тази провинция политическите битки доведоха на масово убийство. Военното положение беше въведено преди една седмица, след като един от политическите кланове нападна автобус, в който пътуват техни опоненти и журналисти.

Срещу губернатора на провинцията Андал Ампатуан и 24 души негови приближени са повдигнати обвения за въоръжен метеж. Задържан е и синът на губернатора, който е и кмет на столицата, като срещу него са повдигнати обвинения за цяла поредица политически мотивирани убийства.

Цялата седмица армията и полицията провеждаха специализирани операция и конфискуваха голямо количество оръжия и боеприпаси.

Припомняме, на 23 ноември 57 сътрудници на опозиционния кандидат за предстоящите през май 2010 година избори, заместник кметът Булуан Исмаил Мангудадату пътуваха към Шариф Агуак, с цел да подадат официално документи в избирателната комисия.
В слабо населена местност около 100 въоръжени организираха жестока саморазправа над тях. Сред загиналите имаше и жени и няколко роднини на самия кандидат Мангудадату.

Андал Ампатуан ръководи провинцията от 2001 година. Той е глава на традиционно влиятелен клан в тази област и както посочват филипинските медии, има на свое разположение частна армия.

Семейството на Ампатуан беше сред привържениците на президента Аройо, но след трагедията на 23 ноември губернаторът и още няколко членове на семейството му бяха изключени от партията.

За първи път военно положение беше въведено във Филипините след падането на режима на Фердинанд Маракос през 1986 година.
Според изявлението на властите, с което се отменя режима, целите на военното положение са постигнати и напрежението в провинцията е овладяно.

Въпреки това според БиБиСи списъкът със имената на задържаните и списъкът с имената на издирваните и изчезналите не съвпадат.