Стотици египтяни възобновиха протестите на площад „Тахрир" в столицата Кайро.

Египетската национална телевизия съобщава, че хора, въоръжени с ножове и мачете, са атакували стотици противници на бившия президент Хосни Мубарак, останали на „митичния" площад.

„Стотици мъже с ножове и саби влязоха на площад „Тахрир", съобщи телевизията, а от кадрите се виждат как хора се замерват с камъни, а стотици бяха изтласквани от площада.

До този момент няма постъпили данни за жертви.

Припомняме, именно площад „Тахрир" стана център на египетските протести, които доведоха до свалянето на Хосни Мубарак от президентския пост след 30-годишно управление. В момента в страната действа временно правителство, а властта е в ръцете на Върховния военен комитет.

Припомняме, преди дни новото преходно правителство на Египет, под ръководството на премиера Исам Шараф, положи клетва пред Върховния военен съвет. По-рано Шараф публикува на страницата си във Facebook състава на обновения кабинет.

На 3 март премиерът на преходното правителство в Египет Ахмед Шафик подаде оставка и бе заместен от бившият министър на транспорта Исам Шараф.

На 11 февруари Хосни Мубарак напусна президентското място след 30-годишно управление. Той не успя да удържи на натиска на въстаналия египетски народ.

Въпреки извоюваната победа, египтяните периодично подновяват протестите си. Те настояват за провеждането на пълни реформи и отстраняването от длъжност на чиновници от обкръжението на Мубарак.

Междувременно Висшият съвет разработи временен график за организацията на президентските и парламентарните избори в страната.

В началото на април ще се състои общонационален референдум за поправки в конституцията. Изготвянето на пакета от конституционни промени беше възложено на специален комитет, оглавяване от бивш съдия и умерен ислямист Тарик ал-Бишри.

Изборите за парламент ще се състоят в Египет през юни, а за президент през август. На 1 октомври Висшият съвет смята да предаде своите управленски пълномощия на законно избрания глава на държавата. След встъпването си в длъжност, негова първа задача ще бъде изработването на нова конституция на страната.