Лидерът на опозиционните протести в Армения Никол Пашинян отново е номиниран за премиер с подписите на 41 депутати от Националното събрание, предадоха информационните агенции.

За да бъде разгледана кандидатурата му, той се нуждаеше от подкрепата на 35 народни представители.

Тя ще бъде гласувана от депутатите на 8 май. За да бъде утвърден на поста, Пашинян, който е лидер на опозиционната фракция "Елк", се нуждае от 53 гласа в 105-местния парламент.

Безусловната си подкрепа за него вече декларираха трите опозиционни групи: "Дашнакцутюн", "Царукян" и "Елк".

Вчера управляващата към момента Републиканска партия, който се оказа пречка за утвърждаването на Пашинян при първото гласуване на кандидатурата му, отново обяви, че няма да издига свой кандидат за министър-председател.

След като избирането му беше бламирано, протестите набраха нова сила и управляващите се озоваха в задънена улица.

Пашинян не е избран за премиер

Пашинян не е избран за премиер

Получи 45 от нужните 53 гласа

По отношение на втората номинация на опозиционния лидер за премиерския пост, управляващите вчера увериха, че този път ще подкрепят политик, който получи подкрепата на поне една трета от депутатите.

Пред агенция "Асошиейтед прес" от ръководството на парламентарната фракция на Републиканската партия заявиха, че ще подкрепят Пашинян ако той убеди привържениците си да прекратят протестите.

Припомняме, при гласуването на 1 май парламентът не утвърди опозиционния лидер на премиерския пост, тъй като той не успя да получи подкрепата на мнозинството от гласовете. За него гласуваха 45 депутати, 56 бяха против. Впоследствие той призова последователите си към тотално гражданско неподчинение. В отговор на призива му, на 2 май протестиращите буквално парализираха транспортната инфраструктура на страната.

Вчера вечерта Пашинян апелира протестите да бъдат прекратени.