В събота президентът Джо Байдън отново е дал положителна проба за Covid-19, след като в продължение на няколко дни пробите за вируса бяха отрицателни, съобщи неговият лекар.

79-годишният Байдън не изпитва нови симптоми и "продължава да се чувства доста добре", заяви д-р Кевин О'Конър, цитиран от Белия дом.

Но въпреки това той "ще започне отново строги процедури за изолация", пише президентският лекар, уточнява Си Ен Би Си.

Байдън призна за последния си положителен резултат в туитър, като заяви, че е безсимптомен, но ще се изолира "за безопасността на всички около мен".

"Продължавам да работя и скоро ще се върна", се казва в туита на президента.

По-рано О'Конър предупреди за възможността за "отскок" при положителните резултати от тестовете - явление сред малък процент пациенти, които, подобно на Байдън, са използвали антивирусния медикамент Паксловид като част от лечението си.

Байдън съответно е "увеличил честотата на тестовете си, както за да предпази хората около себе си, така и за да осигури ранно откриване на всяко връщане на вирусната репликация", пише О'Конър в последната бележка, която е публикувана в събота следобед.

Джо Байдън е с COVID-19

Джо Байдън е с COVID-19

Американският президент изпитва "много леки симптоми"

Във вторник, сряда, четвъртък и петък президентът е направил отрицателни тестове за Covid, но в събота сутринта тестът за антиген е дал положителен резултат. "Това е факт, представлява "отскочила" положителност", пише лекарят.

Възрастта на Байдън го излага на по-висок риск да се разболее тежко от Covid. Хората над 65-годишна възраст са причина за над 81% от смъртните случаи от вируса, който само в САЩ е убил над 1 милион души, според здравните власти.

"Президентът не е изпитал повторна поява на симптоми и продължава да се чувства доста добре. При това положение няма причина за възобновяване на лечението в този момент, но очевидно ще продължим да го наблюдаваме отблизо", пише О'Конър.

Шанхай тества масово за COVID-19

Шанхай тества масово за COVID-19

Девет от кварталите на града и някои по-малки райони ще се подложат на тестове в периода 19-21 юли

"Въпреки това, предвид положителния му тест за антиген, той ще започне отново строги процедури за изолация. Както съм заявявал и преди, президентът продължава да бъде много специфично съвестен, за да предпази всички от изпълнителната резиденция, Белия дом, Тайните служби и други служители, чиито задължения изискват някаква (макар и социално дистанцирана) близост с него", пише О'Конър.