Иранският експерт по атомна енергетика Шахрам Амири, изчезнал в Саудитска Арабия през миналата година, е напуснал САЩ и ще се прибере в родината си, съобщиха световните агенции.

Припомняме, вчера Амири, придружаван от американски войници, влезе в посолството на Пакистан във Вашингтон.

Поради прекъснатите дипломатически отношения между САЩ и Иран пакистанските дипломати отговарят и за интересите на Техеран.

Шахарам Амири изчезна през миналата година по време на поклонение в Саудитска Арабия. Според Техеран, ученият е бил похитен и отведен в САЩ. Вашингтон официално отрича да има общо с изчезването на Амири.

Напрежението между двете държави се повиши в началото на юни, когато в един и същи ден в сайта за видеосподеляне YouTube се появиха два противоречащи си видеоклипа с участието на учения.

В единия Амири твърди, че е отвлечен от ЦРУ и е принуден да работи срещу страната си. Часове по-късно се появи по-професионално направен запис, в който сходно изглеждащ мъж обяснява, че е избягал от Иран и е щастлив в Аризона.

В края на юни се появи продължение на първото видео, в което Амири обявява, че е успял да се изплъзне от охраняващите го агенти във Вирджиния.

В записа той призовава иранските власти и международните правозащитни организации да предприемат действия за спасяването му, тъй като би могъл да бъде арестуван отново във всеки един момент.