Собственикът на автомобила, който вчера избухна на летището в Мадрид, е бил отвлечен във Франция миналата сряда и е освободен вчера малко след атентата, извършен на летище Барахас, съобщи ЕФЕ.

Младежът, испанец, бил задържан от трима маскирани, които се представили за активисти на ЕТА. Те му казали, че ако всичко мине добре, на Нова година ще си бъде вкъщи. Сведенията са от източници, участващи в разследването на вчерашния атентат.

Собственикът възнамерявал да прекара няколко дни на ски-пистите във Франция.

Нощта срещу 28 декември той прекарва във автомобила фургон, а на другия ден похитителите провели няколко телефонни разговори, след което при тях пристига друг автомобил.

Младежът е набутан в този автомобил и от този момент той не е виждал фургона си. Предполага се, че оттогава започва подготовката на колата бомба за атентата.

Терористите са оставили автентичните номера, тъй като при това положение не е имало нужда да ги преправят.

След като цял ден групата пътува по второкласни пътища, пренощуват в изоставена къща.

В петък, 29-ти, въпреки уверенията на младежа, че семейството му няма да заподозре отсъствието му, похитителите го карат да изпрати няколко успокоителни sms-а.
След още една нощ в колата той е пуснат между 10.00 и 11.00 часа. Атентатът на летището е извършен около 9.00 часа.

Похитителите просто го оставят на път и му посочват накъде да върви, за да стигне до селище.
Според същите източници става дума за френското селище Еско в Пиринеите. От там той телефонира на семейството си.

Източниците отбелязват, че организацията, използвана от ЕТА при този атентат, не е обичайна, тъй като досега активисти отвличат граждани и техните автомобили непосредствено преди да ги използват при нападения, а не дни преди това.

Припомняме, в момента спасителите търсят двама души, за които се предполага, че са пострадали при експлозията на паркинга в Барахас.