Въоръжени мъже, облечени в полицейски униформи, са отвлекли днес повече от 100 души от изследователския център към министерството на висшето образование в Ирак.

Говорител на министерството е съобщил, че въоръжени мъже са дошли в нов пикап и са щурмували Изследователската дирекция в центъра на Багдад.

Те са вкарали жените в една стая и са арестували мъжете, сред които има служители, охрана и посетители на сградата.

Академиците и изследователите са честа цел на насилието в Ирак, отбелязва Би Би Си.

Кореспонденти на медиата информират, че според много иракчани масовите отвличания като това са извършвани от членове на силите за сигурност, които са доминирани от шиитите или че най-малкото на тях не се противодейства достатъчно.

Министърът на образованието обяви, че университетите в столицата ще останат затворени, докато ситуацията по сигурността се подобри.

От парламентарната комисия по образование пък приканиха премиерът, министрите на вътрешните работи и на отбраната да вземат незабавни мерки в отговор на последните събития, които бяха окачествени като национална катастрофа.

Премиерът Малики от своя страна обяви, че извършителите са се представили за служители от службата за борба с корупцията, както и че сред похитените има сунити и шиити.

Свидетел обаче разказа, че въоръжените мъже са строили в редица пленниците на паркинга и са проверили документите им за самоличност.
По думите на свидетеля, нападателите са побрали само сунитите.

В същото време според него в близост се намирали два полицейски патрула, които по думите му само са наблюдавали, без да направят нищо.

Според някои сведения нападателите блокирали улиците около института, разположен в района на Карада, а след нападението са отвели пленниците си със завързани ръце.