Американската армия прехвърли първата група затворници от американската база в Гуантанамо в друга сграда, където условията по отношение на сигурността са много по-добри.

Новият затвор, който струва 37 млн. долара и който също се намира в американската база на територията на Куба, е проектиран така, че да намали възможностите на затворниците да се срещат с цел организиране на атаки срещу служителите в затвора, съобщава АФП.

Над 40 задържани бяха прехвърлени днес в сградата, в която има 178 килии, съобщи представител на затвора.

Припомняме, че от ООН и от различни правозащитни организации призоваха САЩ да закрият затвора в Гуантанамо заради множеството сигнали за нарушаване на човешките права.

Към момента в Гуантанамо са задържани около 430 души, за които се предполага, че имат връзки с Ал Кайда или с талибаните. За около 100 от затворниците не са намерени никакви доказателства за вината им и те чакат да бъдат пуснати, а по-малко от двайсет затворници са с присъда.

От АФП уточняват, че първоначално новият затвор бил проектиран със средна степен на сигурност.
По-късно обаче параметрите, свързани със сигурността, били подобрени заради самоубийствата на трима затворници през юни и заради бунта през май, при който група задържани със самоделно направени оръжия нападнаха надзирателите си.