Кипърски официални лица са открили два нови гранични пункта за пръв път от осем години, като това е последният тласък за мир от двете страни, след като преговорите под егидата на ООН се провалиха през миналата година, съобщава "Франс прес".

Десетки хора от южния кипърски гръцки остров преминаха през източния граничен пункт Дериния, минавайки покрай мироопазващите сили на ООН в отцепническата северна кипърска територия, подкрепяна от Турция.

Междувременно пунктът Лефка или Апличи е отворил в северозападната част на източния средиземноморски остров.

Лидерите на разделен Кипър договориха гранични пунктове, но не и мирни преговори

Лидерите на разделен Кипър договориха гранични пунктове, но не и мирни преговори

Ще отворят два пункта

Преди повторното отваряне на контролно-пропускателния пункт Дериния, войници са премахнали бариерите, обвити в ръждясала бодлива тел, като на мястото е имало и една малка група полицаи за борба с безредиците.

Но въпреки споровете, избухнали сред зрителите преди отварянето по обед на пункта, тълпата е минала мирно през границата.

Тези действия бяха приветствани от Елизабет Спехар, която е специален представител на ООН и ръководител на мироопазващите сили на ООН в Кипър.

"Днес е добър ден за Кипър", изтъкна тя в изявление.

"Тези контролно-пропускателни пунктове ще играят важна роля в подпомагането на увеличаването на контактите между хората, допринасяйки за изграждането на много необходимото доверие между общностите на острова", коментира още тя.

Развитието се възприема и като жизненоважна стъпка за съживяване на мирните преговори, които се провалиха през юли миналата година.

Кипър е разделен по етнически признак от 1974 г. насам, когато турски войски нахлуха и окупираха северната му една трета в отговор на преврат, подкрепен от военната хунта, която тогава е на власт в Атина, опитвайки се да обедини острова с Гърция.

Кипър е разделен от повече от четири десетилетия и двете общности живеят изолирани една от друга, въпреки че кипърските турски власти проправиха пътя за свободното движение на хора през 2003 г.