Лидерите на етнически разделения Кипър се съгласиха да отворят повече контролно-пропускателни пункта по общата граница, която ги разделя, информира "Ройтерс".

Според осведомителната агенция това е рядък признак на сътрудничество между Република Кипър и Северен Кипър.

"Златните паспорти" на Кипър и прането на пари

"Златните паспорти" на Кипър и прането на пари

Критики към Острова на Афродита

Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ проведоха първа среща за последните шест месеца, но те не обявиха възобновяване на мирния процес, който достигна до задънена улица през миналата година.

Лидерите "открито размениха мнения" за посоката, се казва в съвместна декларация след среща в сграда на ООН на острова по-рано днес.

Анастасиадис и Акънджъ се съгласиха да отворят нов граничен пункт в западната част на острова и друг в източната. Гранично-пропускателните пунктове ще бъдат отворени на 12 ноември и ще улеснят взаимодействието между двата народа.

Турция увеличава войските си в окупирания Северен Кипър

Турция увеличава войските си в окупирания Северен Кипър

Нямала нужда да създава военна база там

Първите пунктове бяха отворени през 2003 г. В момента има седем пункта по 180-километровата граница, която разделя Кипър. По границата патрулират миротворци от ООН. Островът е разделен след турска инвазия през 1974 г. в отговор на организиран от гърците преврат.

Мирните преговори между двете страни в Швейцария се провалиха през юли 2017 г. заради различия относно ролята на Турция в Кипър.