Турция планира да увеличи военното си присъствие, но няма да отваря военна база в окупирания от нея Северен Кипър. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от гръцкото издание "Катимерини".

"Няма да намалим броя на нашите войници там, напротив - ще ги увеличим", подчертал Ердоган пред журналисти, отговаряйки на информации в медиите, в които се твърди, че Турция планира да създаде военна база в Северен Кипър.

Турция имала спешна нужда от военноморска база в Кипър

Турция имала спешна нужда от военноморска база в Кипър

За да защити "суверенните си права и интереси"

"Нямаме проблем с военните бази" в Северен Кипър, посочил турският държавен глава, отбелязвайки, че близостта на Турция до разделения остров означава, че няма проблем да има достъп до там.

"Ще отнеме само няколко минути, за да стигнем до Средиземно море. Това не важи за Гърция. Нямаме необходимост да създаваме военна база там", изтъкнал Ердоган.

Междувременно турският президент заяви, че страната му засилва военните си позиции в сирийската провинция Идлиб, която е последният район в Сирия под контрола на бунтовниците. Целта била да се предотвратят цивилни жертви.

"Вярно е, че укрепваме позициите на нашите военни части. Ако не укрепим нашите наблюдателни постове, тогава някой друг ще поеме инициативата, което може да доведе до щети за цивилните", коментира Ердоган.

Той също така настоял, че турските войски били разположени в Идлиб, след като сирийският народ призова за такива действия, а Анкара не искала да ги изостави.

"Никой в Идлиб не развява руски, американски, германски или френски знамена. Хората там развяват турски знамена. Те не са турски граждани, те са сирийци", подчерта турският държавен глава.

Ердоган ще се срещне с руския си колега Владимир Путин по-късно през деня, като ситуацията в Идлиб се очаква да бъде една от основните теми на разговорите между двамата.