В няколко района на Дамаск се водят ожесточени боеве между лоялната към президента Асад армия и антиправителствени формирования, съобщиха информационните агенции с позоваване на базирания в Лондон Сирийски център за мониторинг и спазване на човешките права.

„Редовната армия стреля с миномети. Такъв интензивен обстрел не е имало то началото на конфликта." - заяви пред агенция „Франс прес" шефът на центъра Рами Абдурахман.

Междувременно наблюдателите на ООН потвърдиха появилите се по-рано информации за гибелта на и един от лидерите на антиправителствената Свободна сирийска армия - Салех Субааи.
Той е бил застрелян при атаката на правителствените сили срещу Тремсех.
Патрул на мисията през последните 2 дни инспектира селото.

Мащабът на бойните действия в Сирия показва, че конфликтът в страната вече е прераснал в гражданска война, заявяват представители на Червения кръст, цитирани от Би Би Си.
При състояние на гражданска война воюващите страни са длъжни да спазват Женевската конвенция. Освен това, те могат да бъдат съдени за военни престъпления.

Досега за военни зона си смятаха само покрайнините на Идлиб, Хомс и Хама.

Междувременно сирийските власти отрекоха, че са използвали тежки въоръжения при атаката срещу село Термсех, близо до Хама.