Представители на Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) оцениха процеса по унищожаване на старо химическо оръжие в Китай, оставено там от времето на японската окупация, съобщи агенция ТАСС.

Тя се позовава на съобщение на пресслужбата на ОЗХО, след като в началото на септември представители на организацията посетиха КНР.

"Към днешна дата на 90 различни места в Китай са намерени близо 77 хил. единици химическо оръжие, което е било изоставено по време на японската окупация" отбелязват от OЗХО. "От тях до средата на годината са били унищожени около 53 хил. единици химическо оръжие."

От делегацията провели няколко срещи с японски и китайски представители, като освен това посетили места в провинция Цзилин в североизточен Китай, на които се извършвало унищожаването на старото химическо оръжие.

Според данни, с които разполагат от ОЗХО, на територията на Китай има около 330 хил. единици старо химическо оръжие, което предстои да бъде открито и унищожено.

В прессъобщението се казва, че визитата на представителите на ОЗХО помогнала на властите в Китай по-добре да разберат техническите и административни сложности, свързани с откриването, извличането и унищожаването на изоставеното по време на японската окупация химическо оръжие.

Както отбелязва Андреа Перуджини, оглавяващ делегацията на Изпълнителния съвет на ОЗХО и постоянен представител на Италия в организацията, ефективното сътрудничество между Китай и Япония е от първостепенно значение при решаването на сложния проблем с унищожаването на химическото оръжие. "

На територията на Китай има много неоткрито оръжие, което продължава да представлява потенциална заплаха за местното население," подчертава Перуджини. "

Очаква се да бъде подготвен доклад, който да бъде разгледан по време на редовната сесия на ОЗХО - на 8-11 октомври.

Припомняме, че през 1931 г. Япония окупира китайската Манджурия - събитие, което според редица изследователи е същинското начало на Втората световна война