Пакистан спря мобилните телефонни мрежи в големите градове и много училища са затворени, тъй като ислямистки групи протестират за трети ден срещу оправдаването на християнка, изправена пред смъртното наказание за богохулство, съобщава "Ройтерс".

Върховният съд отмени присъдата на Ася Биби и заповяда тя да бъде освободена. Тя живее със смъртна присъда от 2010 г., осъдена по тежките закони на Пакистан за богохулство.

Делото разгневи християните по света и е източник на разделение в Пакистан, където двама политици, които искаха да помогнат на Биби бяха убити.

Решението на Върховния съд разгневи ислямистите, особено членове на група, наречена "Техрийк е Лабаик", които излязоха по улиците и зоват за смърт на съдиите, които са взели решението, искат и смяна на правителството.

Властите, включително членове на главната военна агенция за сигурност, проведоха преговори с лидера на групата в четвъртък, но не постигнаха споразумение, коментира лидерът на ислямистите Хадим Хюсеин Ризви.

Говорителят на военните допълва, че въоръжените сили се надяват, че "въпросът ще бъде решен без да се нарушава мира".

"Двете страни трябва да говорят помежду си, а ние не трябва да стигаме до момент, в който въпросът попада в обхвата на въоръжените сили", коментира говорителят на военните.

Пакистански съд отмени смъртната присъда на християнка, обвинена в богохулство

Пакистански съд отмени смъртната присъда на християнка, обвинена в богохулство

Съдът е приветстван за смелостта на фона на заплахи за насилие

В петък телефонните мрежи са прекъснати в столицата Исламабад и в източния град Лахор, където протестиращи ислямисти блокират главните пътища. "Всички услуги са спрени от правителството", обяснява представител на обслужване на клиентите в един от основните мобилни оператори в Пакистан.

Училищата в най-гъсто населената провинция Пенджаб са затворени, такова е положението и с обикновено оживените търговския центрове на Карачи.

Фотограф на "Ройтерс" съобщава, че протестиращи, използващи камъни, дърва и мотоциклети барикадират главен път. Местонахождението на Биби не е известно, семейството й също е скрито.