Министерството на външните работи на Пакистан привика заместник-ръководителя на мисията на талибаните в сряда и призова тяхната администрацията да предприеме действия срещу базираните в Афганистан въоръжени групи, които според Исламабад са нападнали военна база тази седмица, предава "Ройтерс".

Екстремисти атакуваха базата в Бану в северозападен Пакистан в понеделник, блъскайки превозно средство, заредено с експлозиви, в стената по периметъра и убивайки осем членове на пакистански сили за сигурност.

Отговорност за атаката беше поета от групата Хафиз Гюл Бахадур, която според пакистанската армия действа от съседен Афганистан.

Исламабад твърди, че последователно е разглеждал въпроса за нарастващите трансгранични атаки с талибанската администрация, повишавайки напрежението между съседите, чиито сили за сигурност са имали сблъсъци на границата през последните години.

Талибаните, чийто говорител не отговори веднага на искане за коментар, по-рано отрекоха че са позволили на екстремисти да оперират на афганистанска територия. 

"Пакистан отново изрази сериозната си загриженост относно присъствието на терористични групировки в Афганистан, които продължават да застрашават сигурността на Пакистан", се казва в изявление на външното министерство на Пакистан.

То призова талибаните да "напълно разследват и предприемат незабавни, решителни и ефективни действия срещу извършителите на атаката срещу Банну и да предотвратят повторението на подобни атаки".

Пакистан се готви да забрани партията на Имран Хан, планира дело за държавна измяна

Пакистан се готви да забрани партията на Имран Хан, планира дело за държавна измяна

Правителството също така ще заведе дело срещу Хан и бившия президент Ариф Алви