Пакистанската полиция предложи гражданско отличие за момчето, което загина геройски, спирайки атентатор-самоубиец при опит да проникне в училище в района на Хангу.

В понеделник, 6 януари, 15-годишният Айтизас Хасан самоотвержено спря мъж, опасан с експлозиви, правещ опит да проникне в двора на училището. Гимназистът без страх се нахвърли върху терориста, който се взриви пред вратата на школото и отне живота на младежа.

В момента на нападението в сградата е имало около 2000 ученици, които останаха невредими заради себеотрицанието на малкия Айтизас.

Бащата на момчето заяви, че не чувства тъга, а гордост от постъпката на сина си. Съучениците на Айтазас поставиха негова снимка на мястото, където само допреди седмица седеше младия герой.



Местните и световните медии определиха постъпката като пример за смелост, който Пакистан трябва да следва във все по-трудната борба срещу ислямския екстремизъм.

Местните власти в провинция Кибер Пактунква също предложиха Айтазас Хасан за държавно отличие, което ще бъде обявено в следващите дни.