Поддръжници на главния опозиционен лидер в Пакистан Имран Хан се сблъскаха с полицията пред дома му, докато полицията се опитва да го арестува, съобщи BBC. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне привържениците, след като те хвърлиха камъни по органите на реда.

Хан е изправен пред обвинения, че е продавал незаконно държавни подаръци, докато е бил на поста. Според него случаят е политически мотивиран.

"Психически съм подготвен, че ще прекарам нощта си в килия, каза той. Не знам колко нощи, но съм готов за това."

Полицията е правила предишни опити да го арестува, но 70-годишният Хан заяви пред BBC, че смята, че този път са решени да го поставят зад решетките.

Той каза, че властите се опитват да го арестуват, за да попречат на партията му да участва в предстоящите избори.

Но той добави: "Независимо дали съм в затвора или не, те няма да могат да спрат партията ми да спечели".

Пакистан опита да арестува бившия премиер Имран Хан

Пакистан опита да арестува бившия премиер Имран Хан

Избирателната комисия на Пакистан през октомври призна 70-годишния политик за виновен

Хан ръководеше протестни кампании в цялата страна за натиск за предсрочен вот миналата година и беше прострелян и ранен на един от митингите.

Пакистан има дълга история на политическо насилие. Бившият министър-председател Беназир Бхуто беше убита през декември 2007 г. при нападение с оръжие и бомба след провеждане на предизборен митинг в град Равалпинди.

В същия град нейният баща и бивш министър-председател Зулфикар Али Бхуто беше обесен през 1979 г., след като беше свален от власт чрез военен преврат.

Президентът на Пакистан Мохамад Зия Ул Хак загина при самолетна катастрофа през 1988 година, при която имаше сериозни съмнения за терористичен акт.