Пакистан забрани вноса на всички несъществени луксозни стоки в опит да стабилизира икономиката, съобщава агенция Ройтерс. Това заяви министърът на информацията, описвайки решението като извънредна икономическа ситуация.

Дефицитът по текущата сметка на Пакистан излезе извън контрол и валутните му резерви се понижиха, докато пакистанската рупия падна до исторически ниски нива спрямо щатския долар.

"На всички онези несъществени луксозни артикули, които не се използват от широката публика, е наложена пълна забрана за вноса им", каза министър Марийум Аурангзеб пред репортери.

Тя каза, че мерките са за справяне с фискалната нестабилност, за която тя обвини предишното правителство на премиера Имран Хан, който беше свален при вот на недоверие миналия месец по обвинения в лошо управление на икономиката на страната.

"В страната има извънредно положение", добави тя.

Сред стоките чиито внос ще бъде забранен, са автомобили, мобилни телефони, домакински уреди и козметика.

Не стана ясно колко дълго ще е в сила забраната, но Аурангзеб каза, че заедно с други фискални мерки това ще помогне за спестяването на критични валутни резерви за следващите два месеца. Тя каза, че стъпките ще спестят 6 милиарда долара годишно.

Основният внос на Пакистан са горивото и ядливо масло и варива, които ще останат незасегнати.

Финансовият екип на Пакистан е в преговори с Международния валутен фонд в столицата на Катар Доха за рестартиране на програма за финансиране, която започна през 2019 г., но която спря заради прилагането на Пакистан на политическите действия, необходими за получаване на средства.

Пакистан вече е с нов премиер

Пакистан вече е с нов премиер

Постът се заема от по-благоразположения към Запада Мохамад Шахбаз Шариф