Организация на израелски адвокати твърди, че 39 на сто от земите, управлявани от израелските селища в окупирания Западен бряг на Йордан, е частна собственост на палестинци.

Организацията се позовава на данни от държавния регистър от 2004 година, пише New York Times.

Данните показват, че 40 % от земята, която Израел планира да запази при бъдещи териториални споразумения с палестинците, е частна собственост и ако това наистина се окаже така, то това допълнително ще затрудни и без това далечните изгледи за мирно споразумение, коментира изданието.

Така например около 86.4 на сто от земята в израелското селище Маалех Адумим, голямо предградие в Ерусалим, която Израел планира да включи в евентуално териториално споразумение, е частна собственост. Същото важи и за 35.1 на сто от земята в селището Ариел.

Данните, според адвокатите, са от документация от 2004 година на държавната институция, която след за цивилните аспекти на израелското присъствие на Западния бряг. Данните всъщност представляват карти на правителството, категоризиращи земята.

Организацията „Мир сега", в която членуват израелски адвокати, се застъпва за самоопределение на палестинците в Ивицата Газа и на Западния бряг. Тя е получила въпросните данни от лице, което на свой ред се сдобило с тях от представител в администрацията.

От държавната служба не пожелаха да коментират информацията без преди това да я проучат внимателно.

Говорителят Шломо Дрор посочи, че въпросите за собствеността върху земята са разследвани от специална комисия, създадена преди три години, която до момента не е успяла да разгледа цялата документация.

Говорителят посочи също, че понякога палестинците не се осмеляват да продадат своя земя на израелци заради страх, че ще бъдат обявени за отстъпници и ще последва възмездие.