Лидерите на ислямистката групировка Хамас и движението Фатах на палестинския президент Махмуд Абас ще проведат нови преговори за единство в Кайро в сряда, съобщи официален представител на Хамас за "Ройтерс".

Според Тахер Ал-Ноно, медиен съветник на политическия лидер на Хамас, делегацията на Хамас е пристигнала в Кайро още във вторник, водена от Халил Ал-Хая, главен преговарящ и заместник-лидер на групировката, който в момента се намира в Катар.

"Срещата ще обсъди израелската агресия срещу ивицата Газа и предизвикателствата пред палестинската кауза," заяви Ал-Ноно. Фатах не е направил коментар по въпроса.

Това ще бъде първата среща между двете групи от месеци насам, след като те проведоха разговори в китайската столица през юли и се съгласиха на стъпки за съставяне на правителство за единство. Подобни кръгове на преговори в миналото обаче не са довели до значителен напредък.

Един от най-големите проблеми, пред които са изправени палестинците, е въпросът за администрацията в Газа след войната, като и двете фракции подчертават, че това е вътрешен въпрос, отхвърляйки израелските условия.

Израел е заявил, че няма да приеме никаква роля на Хамас в следвоенната администрация на Газа и не вярва, че водената от Абас палестинска власт е способна да поеме управлението.

"Хизбула" заговори за примирие в Ливан, без да споменава Газа

"Хизбула" заговори за примирие в Ливан, без да споменава Газа

За първи път групировката не постави условие за спиране на огъня в палестинския анклав