Испанският премиер Педро Санчес се срещна с палестинския премиер Мохамад Мустафа и водещи представители от няколко страни от Близкия изток в Мадрид в сряда, след като Испания, Ирландия и Норвегия признаха палестинската държава, предава Асошиейтед Прес.

Дипломатическият ход на трите западноевропейски нации във вторник беше осъден от Израел и едва ли ще има ефект върху продължаващата война в Газа, но се разглежда като победа за палестинците и може да насърчи други западни сили да последват примера им.

Мустафа беше придружен от саудитския външен министър принц Файсал бин Фархан, катарския премиер шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани, както и външните министри на Турция и Йордания, членове на групата, наречена Министерски комитет на арабските и ислямските страни за Газа. Те също така се срещнаха с испанския външен министър Хосе Мануел Албарес.

Повече от 140 държави признават Палестинска държавност — повече от две трети от страните членки на ООН.

С Испания и Ирландия, вече има девет членки на 27-членния Европейски съюз, които официално признават Палестинска държава. Норвегия не е член на ЕС, но нейната външна политика обикновено е в съответствие с блока. България признава палестинската държава още от 1988 година.

Словения, член на ЕС, ще реши дали да признае Палестинска държава в четвъртък и ще предаде решението си на парламента за окончателно одобрение.

Ходът за признаване на Палестинска държава предизвика срив в отношенията между ЕС и Израел. Мадрид и Дъблин настояват ЕС да предприеме мерки срещу Израел заради продължаващите атаки срещу южния град на Газа, Рафах.

Решението на Испания, Ирландия и Норвегия идва повече от седем месеца след нападение, ръководено от Хамас на 7 октомври, при което бойци преминаха границата с Газа в Израел, убивайки 1 200 души и взимайки около 250 заложници. Оттогава въздушните и наземните атаки на Израел убиха 36 000 палестинци, според Министерството на здравеопазването в Газа, което не прави разлика между бойци и цивилни.

Байдън не вижда проблем с офанзивата на Израел в Рафах, военната помощ ще продължи

Байдън не вижда проблем с офанзивата на Израел в Рафах, военната помощ ще продължи

Скорошните смъртни случаи в Рафах не представляват голяма сухопътна операция там, заяви Джон Кърби