Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха палестинската държава, съобщават "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

Решението е противопоставяне на Израел, който осъди плана.

Испанският премиер Педро Санчес заяви пред нацията си в телевизионно обръщение от Мадрид, че "това е историческо решение, което има една-единствена цел - да помогне на израелци и палестинци да постигнат мир".

Въпреки че десетки държави вече са признали палестинска държава, нито една от големите западни сили не го е направила. Решението на Норвегия, Ирландия и Испания да предприемат този ход, може да даде тласък и на други.

Признаването е значително постижение за палестинците, които вярват, че придават международна легитимност на своята борба, особено на фона на международното възмущение от хуманитарната криза в Газа.

Израелският външен министър Израел Кац бързо нападна Испания в социалната мрежа X, като написа, че правителството на Санчес е "съучастник в подбуждането на геноцид срещу евреи и военни престъпления".

Ирландия и Норвегия скоро се присъединиха към Испания във формализирането на обявеното миналата седмица съвместно решение.

Ирландското правителство одобри този ход на заседание на кабинета тази сутрин.

"Правителството признава Палестина за суверенна и независима държава и се съгласи да установи пълни дипломатически отношения между Дъблин и Рамала", се посочва в изявлението.

"Ще бъде назначен посланик на Ирландия в държавата Палестина заедно с пълно посолство на Ирландия в Рамала", допълват от правителството.

Норвегия предаде документите за признаване на палестинката държава на премиера Мохамад Мустафа

Норвегия предаде документите за признаване на палестинката държава на премиера Мохамад Мустафа

Официалното признаване на страната от Норвегия, Испания и Ирландия е планирано за 28 май

Ирландският министър-председател Саймън Харис заяви, че този ход е имал за цел да запази жива надеждата за мир.

"Става въпрос за вярата, че решението за две държави е единственият начин Израел и Палестина да живеят рамо до рамо в мир и сигурност", посочи той.

Отново призовавам министър-председателя на Израел Нетаняху да се вслуша в света и да спре хуманитарната катастрофа, която наблюдаваме в Газа, настоя още Харис.

Очаква се през днешния ден Испания и Норвегия също да признаят Палестина.

На 19 април САЩ наложиха вето за пълноправното членство на Палестина в ООН по време на Съвета за сигурност. Според тях независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори.

Международните призиви за прекратяване на огъня и трайно прекратяване на палестинско-израелския конфликт нараснаха заедно с броя на загиналите в Газа. В края на март Израел предупреди четири европейски държави и нарече плановете за признаване на Палестина "награда за тероризма", която би намалила шансовете за разрешаване на конфликта чрез преговори.

Ирландия и Испания са за признаването на Палестинска държава

Ирландия и Испания са за признаването на Палестинска държава

Народът на Израел заслужава сигурно и мирно бъдеще