Външният министър на Норвегия Еспен Барт Ейде предаде дипломатически документи на палестинския премиер Мохамад Мустафа като последната стъпка към признаването на палестинска държава, до голяма степен символичен ход, който разгневи Израел, предаде АП.

Предаването на документите стана в Брюксел, където Мустафа ще се срещна с външните министри на страните от Европейския съюз и високопоставени служители на ЕС на 27 май, за да събере подкрепа за пaлестинците. 

Ходът на трите държави е добре дошла подкрепа за палестинците, които от десетилетия се стремят да установят държавност в Ивицата Газа, която е превзета от Израел по време на Шестдневната война от 1967 г.

Официалното признаване на страната от Норвегия, Испания и Ирландия е планирано за 28 май.

Ирландия и Испания са за признаването на Палестинска държава

Ирландия и Испания са за признаването на Палестинска държава

Народът на Израел заслужава сигурно и мирно бъдеще

Около 140 държави - повече от две трети от Обединените нации - признават палестинската държава, но мнозинството от 27-те държави от ЕС все още не го правят. Няколко казаха, че ще го признаят, когато условията са подходящи.

ЕС, САЩ и Великобритания, наред с други, подкрепят идеята за независима палестинска държава заедно с Израел, но казват, че това трябва да стане част от споразумение чрез преговори. Белгия, която е председател на ЕС, заяви, че първо израелските заложници, задържани от Хамас, трябва да бъдат освободени и боевете в Газа трябва да се прекратят.

Предаването на документите идва два дни, след като върховният съд на ООН нареди на Израел незабавно да спре военната си офанзива в Рафах и шест дни, след като главният прокурор на Международния наказателен съд поиска ареста на премиера Бенямин Нетаняху, министъра на отбраната на Израел Йоав Галант и трима от лидерите на Хамас.

Главният прокурор на МНС иска ареста на лидера на Хамас и на израелския премиер

Главният прокурор на МНС иска ареста на лидера на Хамас и на израелския премиер

Панел от съдии към Международният наказателен съд ще разгледа молбата на Карим Хан