Постигнат е напредък към подновяване на преките израелско-палестински преговори, предложени от Квартета за Близкия изток.

Това заяви палестински говорител след срещата на президента Махмуд Абас с Дейвид Хейл -помощник на специалния американски пратеник за Близкия изток Джордж Мичъл.

Той заяви, че официалната палестинска позиция ще бъде оповестена след като дипломатическият Квартет публикува декларацията си, в която се очаква четворката да отправи призив към Израел за подновяване на преговорния процес и да спре всякаква заселническа дейност, съобщава europe.bg

В края на миналата седмица Върховният представител по сигурността и външната политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че в началото на следващата седмица може да се очаква съответната декларация. Предпоставка според нея е двете страни да заявят своето съгласие. ЕС работи върху решение на конфликта заедно със САЩ, Русия и Обединените нации като близкоизточен квартет.

Аштън поясни, че палестинският президент Махмуд Абас ще заяви готовността си за такива преговори вероятно още в неделя. Той е помолил за „още няколко дни", за да се съгласува със своите арабски партньори и водачите на ООП.

В началото на миналата седмица България предложи да подпомогне преговорния процес.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху започна днес своето посещение в Гърция. Целта е да се укрепят връзките с Гърция след охладняването на отношенията с регионалния съюзник Турция. Той ще остане в страната три дни.