Палестинците се подготвят за Рамазан в мрачно настроение със засилени мерки за сигурност от страна на израелската полиция, тъй като преговорите за осигуряване на прекратяване на огъня са в застой, предава "Ройтерс".

Хиляди полицаи са разположени около тесните улици на Стария град в Йерусалим, където всеки ден се очакват десетки хиляди богомолци в комплекса на джамията Ал-Акса, едно от най-свещените места в исляма.

Районът, смятан за най-свещеното място от евреите, които го познават като Храмовия хълм, е една от началните точки на последната война през 2021 г. между Израел и "Хамас", ислямисткото движение, което контролира Газа.

Този 10-дневен конфликт беше по-малък от сегашната война, която започна на 7 октомври, когато хиляди бойци на "Хамас" нахлуха в Израел, убивайки около 1200 души, според израелските данни.

Безмилостната кампания на Израел в Газа предизвика нарастваща тревога в целия свят, тъй като нарастващият риск от глад заплашва да увеличи броя на жертвите, който вече надхвърли 31 000.

След известно объркване миналия месец, когато твърдодесният министър на сигурността Итамар Бен Гвир каза, че иска ограничения за богомолците в Ал-Акса, премиерът Бенямин Нетаняху каза, че допуснатите числа ще бъдат подобни на миналата година.

"Това е нашата джамия и ние трябва да се грижим за нея", каза Азам Ал-Хатиб, генерален директор на Йерусалимския вакъф, религиозната фондация, която ръководи Ал-Акса. "Трябва да защитим присъствието на мюсюлманите в тази джамия, които трябва да могат да влизат в големи количества мирно и безопасно.

Но за разлика от предишни години, обичайните декорации около Стария град не бяха поставени и имаше подобно мрачно настроение в градовете на окупирания Западен бряг, където около 400 палестинци бяха убити в сблъсъци със израелската армия или еврейски заселници от началото на войната.

"Тази година решихме, че Старият град на Йерусалим няма да бъде украсяван от уважение към кръвта на нашите деца, старейшините и мъчениците", каза Амар Сидер, лидер на общността в Стария град.

Полицията каза, че работи за осигуряване на спокоен Рамазан и е предприела допълнителни мерки за пресичане на това, което определи като провокативна и изопачена информация в мрежите на социалните медии, и е арестувала 20 души, заподозрени в подбуждане към тероризъм.

"Израелската полиция ще продължи да действа и ще позволи безопасното спазване на молитвите за Рамазан на Храмовия хълм, като същевременно поддържа сигурността и безопасността в района", се казва в изявление на полицията.

За останалата част от мюсюлманския свят полицията на Израел в Ал-Акса отдавна е сред най-горчивите проблеми и миналия месец лидерът на "Хамас" Исмаил Хания призова палестинците да маршируват до джамията в началото на Разадан.

Израел продължава преговорите за прекратяване на огъня

Израел продължава преговорите за прекратяване на огъня

Ръководителят на Мосад Дейвид Барнеа се срещна в петък с директора на ЦРУ Уилям Бърнс