Панама прекрати дългогодишните си дипломатически отношения с Тайван и установи отношения с Китай, което е дипломатическа победа за Пекин, отбелязва БиБиСи.

Панамското правителство изтъкна, че признава, че има "само един Китай" и разглежда Тайван като част от него.

Тайван изрази "гняв и съжаление" и обвини Панама в "изнудване".

Китай разглежда Тайван като отцепила се провинция. Няколко страни поддържат дипломатически отношения с Тайпе вместо с Пекин, а Панама е последната, която променя политиката си в полза на Китай.

През декември миналата година африканската островна страна Сао Томе и Принсипи направи подобен ход. Понастоящем само 20 страни имат дипломатически отношения с Тайван.

През последните години Китай увеличи инвестициите си в централноамериканската страна, в която се намира много важният от икономическа гледна точка Панамски канал.

От външното министерство на Тайван заявиха, че изразяват "гняв и съжаление" заради "много неприятелския" дипломатически завой на Панама, която се "предала на икономическите интереси на властите в Пекин".

Външното ведомство обвинява Панама в "изнудване" на Тайван, докато "пренебрегва много години на приятелство" между двете страни, като се добавя, че "няма да се съревновава с властите в Пекин за дипломацията на парите".

През миналия юни президентът на Тайван Цай Ингвен посети Панама, на първото си посещение в чужбина като държавен глава.

След обявлението от страна на Панама, китайските държавни медии публикуваха фотографии на въшните министри на страните в Пекин, подписващи документ, установяващ дипломатически отношения и вдигайки тост с шампанско.

Президентът на Панама Хуан Карлос Варела посочи в обръщение по телевизията, че бил "убеден, че това е правилният път за нашата страна".