Папа Франциск, който страда от грип, направи кратко пътуване до римска болница за медицински прегледи в сряда, след което се завърна във Ватикана, се казва в изявление на неговия кабинет.

Папата, който е на 87 години, е бил прегледан в болницата след седмичната си обща аудиенция, се казва в изявлението, без да се предоставят повече подробности.

Двама медицински източника казаха на Ройтерс, че му е направена компютърна томография.

Папата претърпя същата процедура в същата болница през ноември след заболяване от грип. Сканирането позволява на лекарите да видят подробни вътрешни изображения на тялото на пациента.

Папата не прочете словото си на седмичната си обща аудиенция в сряда, като делегира задачата на помощник и каза на вярващите, че все още не се чувства добре, предаде Ройтерс.

87-годишният понтифик, който напоследък имаше редица здравословни проблеми, отмени срещи в събота и понеделник поради "лек грип".

В неделя той се обърна към събралото се множество на площад "Свети Петър" както обикновено, за да отправи посланието си Ангел Господен.

"Скъпи братя и сестри, все още имам малко хрема", каза Франциск, обявявайки, че някой друг ще прочете неговия катехизис за завистта и тщеславието, два от седемте смъртни гряха.

Папата не говори и на среща по-рано в сряда с арменски епископи, оставяйки това също на свой помощник, казаха от Ватикана.

Папата все пак взе думата в края на своята аудиенция, като гласът му прозвуча дрезгав и леко кашлящ. Той поздрави вярващите и отправи призиви за мир, както е обичайно.

Папа Франциск спомена конфликтите в Украйна, Израел и палестинските територии, както и неотдавнашните смъртоносни атаки срещу католическа църква и джамия в Буркина Фасо и продължаващото насилие в Хаити.

Той също така осъди използването на противопехотни мини, като ги нарече "коварни устройства" и припомни, че на 1 март се навършват 25 години от влизането в сила на конвенция на ООН, която ги забранява.

Папа Франциск призова за дипломатическо решение на войната в Украйна

Папа Франциск призова за дипломатическо решение на войната в Украйна

Той призова да се създадат условия за справедлив и траен мир

През декември папата беше принуден да отмени планирано пътуване до климатичната среща COP28 в Дубай поради последиците от грип и възпаление на белите дробове.

През януари той не успя да завърши реч поради "лека бронхит". По-късно през месеца той каза, че се чувства по-добре въпреки "някои болки".

Като млад в родната му Аржентина на папа Франциск е отстранена част от белия дроб.

През юни миналата година папата беше опериран от коремна херния и прекара девет дни в болница. Изглежда, че се е възстановил напълно от тази операция.

Папата също трудно ходи и редовно използва инвалидна количка или бастун. В сряда той пристигна в залата за общи аудиенции в инвалидна количка.

Папата напомня, че войната винаги е поражение

Папата напомня, че войната винаги е поражение

Единствените победители в тези конфликти са производителите на оръжие