Папа Франциск каза в четвъртък, че страда от силно инфекциозна и остра форма на бронхит, която му е попречила да пътува до Дубай този уикенд за срещата на върха за климата COP28, предава "Ройтерс".

Франциск, който навършва 87 години през декември, имаше редица здравословни проблеми през последните години, включващи престой в болница, последно през юни. Въпреки последното си заболяване, той все още работи и се среща с хора.

"Както виждате, аз съм все още жив", каза той в директни забележки по време на аудиенция в семинар по здравеопазване и етика, според препис от Ватикана.

"Докторът не ме пусна в Дубай. Причината е, че там е много горещо и се минава от топлина на климатик и не е добре при състоянието на бронхите ми. Слава Богу, че не беше пневмония. Това е много остър, инфекциозен бронхит", каза той.

Папа Франциск каза, че няма температура, но е на антибиотици, потвърждавайки казаното от Ватикана в изявление в сряда.

По време на друга аудиенция в четвъртък с теолози папата каза: "Молете се за мен. Молете се за мен, а не против, защото тази работа не е лесна. Благодаря ви."

Държавният секретар на кардинал Пиетро Паролин каза пред репортери в сряда, че очаква да ръководи делегацията на Ватикана на преговорите за климата в Дубай.

Папата обяви, че все още не се чувства добре, но проведе обща аудиенция

Папата обяви, че все още не се чувства добре, но проведе обща аудиенция

Все пак негов помощник прочете посланието му