Папа Франциск призова участниците в конференция на Папската академия на науките да се помолят на Божията Майка да няма ядрена война.

"Днес въоръжените конфликти между държавите носят само разрушение" - подчерта главата на римокатолическата църква, цитиран от АП.

Украйна се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Украйна се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Папата нарече убитата руска журналистка Дария Дугина невинна жертва

По думите му след две трагични световни войни светът си взел поука и се научил да върви напред, като зачита човешките права и международното право, както и като се осланя на всички форми на взаимодействие при търсенето на решение в конфликтна ситуация.

"За съжаление, сега виждаме признаци, че се връщаме назад" - посочи папа Франциск.

Той добави, че не само ескалират стари конфликти, но и се развиват отрицателни чувства, като например агресивен национализъм. Възникват и войни за превъзходство, от които хората само страдат и които носят разрушение, отбеляза Светият отец.

Той уточни, че вече бил говорил за Третата световна война, която според него щяла да бъде частична, но днес смята, че може да се говори и за "тотална" война.

Папа Франциск припомни как един от неговите предшественици, който вече е провъзгласен за светец, а именно Свети Йоан Павел II благодарил на Бог, че със застъпничеството на Дева Мария не избухнала ядрена война.

"Днес ние отново трябва да продължим да се молим, въпреки че тази опасност отдавна трябваше да бъде премахната" - подчерта папата.

Призивът му предшества молитвата за мир, към която са призовани всички католици по света. Тя е насрочена за 14-и септември, когато във всички католически църки вярващите ще се помолят за мир в Украйна.