Посланикът на Украйна във Ватикана разкритикува папа Франциск, който нарече убитата от кола бомба в Москва Дария Дугина - дъщеря на виден руски ултранационалист, невинна жертва на войната, съобщава "Ройтерс".

Изключително необичайно е посланиците във Ватикана да отправят критики към папата публично.

Невинните плащат за войната, заяви Франциск по-рано днес на общата си аудиенция и спомена за "онова бедно момиче, хвърлено във въздуха от бомба под седалката на кола в Москва".

Русия обвини украински агенти за извъшения атентат - версия, която Киев отрича.

Александър Дугин, бащата на Дария, отдавна се застъпва за обединяването на рускоезичните и други територии в нова Руска империя, която ще включва и Украйна. Дария Дугина беше поддръжник на идеите на баща си и сама предложи подкрепа за действията на Русия в Украйна.

Папа Франциск: Войната в Украйна "може би по някакъв начин е била провокирана".
Обновена

Папа Франциск: Войната в Украйна "може би по някакъв начин е била провокирана".

Според него "вече живеем в Третата световна война"

В Туитър украинският посланик при Светия престол Андрий Юраш определи думите на папата като "разочароващи".

"Как е възможно един от идеолозите на (руския) империализъм да бъде наричан невинна жертва? Тя беше убита от руснаци", категоричен бе той.

Франциск нарече войната "лудост". Той заяви, че украински и руски деца са били убити и че "да си сираче, няма националност".

В своя пост в социалната мрежа Юраш допълни, че "не може да се слагат под общ знаменател агресор и жертва, изнасилвач и изнасилен".

В друга част от изявлението си папа Франциск призова за "конкретни стъпки" за прекратяване на войната в Украйна и предотвратяване на риска от ядрена катастрофа в Запорожката атомна електроцентрала.

Франциск говори в деня, в който Украйна отбеляза своята независимост от съветското управление през 1991 г. и шест месеца след нахлуването на руските сили.

Папата заклейми войната в Украйна като "перверзна злоупотреба с власт"

Папата заклейми войната в Украйна като "перверзна злоупотреба с власт"

Тя се водела заради партийни интереси