Папа Франциск обяви в неделя, че ще назначи 21 нови кардинали в Католическата църква, в неочакван ход, насочен към увеличаване на влиянието в избирателната колегия, която един ден ще избере неговия наследник, предава Ройтерс.

Церемонията по встъпването в длъжност на новите кардинали, известна като консистория, ще се проведе на 8 декември, обяви 87-годишният папа по време на седмичната си молитва с поклонници и туристи на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Това ще бъде десетата консистория, свикана от папата, откакто той бе избран за първия понтифик от Латинска Америка преди 11 години. Макар че папите могат да назначават кардинали по всяко време, решението на Франциск за нови назначения сега се възприема като изненадващо.

Към момента на обявяването има 122 кардинали на възраст под 80 години, които имат право да гласуват в бъдещ конклав за нов папа, въпреки че по каноничното право броят им е ограничен до 120. Въпреки това, съвременните папи често надхвърлят този лимит. До края на годината двама от настоящите кардинали ще преминат възрастовата граница, а още 13 ще я достигнат до края на 2025 г.

Всички кардинали, независимо от възрастта си, могат да участват в предварителните срещи на конклава, известни като Общи събрания, като така също имат глас за типа човек, когото по-младите кардинали трябва да изберат за папа.

Кардиналите са втори по ранг в йерархията на църквата след папата и служат като негови най-близки съветници. Въпреки историческата им власт и влияние, Папа Франциск ги призовава да не живеят като кралски особи и да бъдат близо до бедните.

Папа Франциск обвини кандидатите за президент на САЩ в политика срещу живота

Папа Франциск обвини кандидатите за президент на САЩ в политика срещу живота

Без да споменава по име Харис и Тръмп