Папа Франциск, широко цитиран да използва изключително унизителна дума, за да опише ЛГБТ общността, не е възнамерявал да използва хомофобски език и се извинява на всеки, който е обиден от него, бе заявено в официално изявление на Ватикана, цитирано от Ройтерс.

Изключително рядко е папа да поднесе публично извинение.

"Папата никога не е имал намерение да обижда или да се изразява с хомофобски термини и той се извинява на онези, които са се почувствали обидени от използването на термин, съобщен от други", каза говорителят на Ватикана Матео Бруни в изявление по имейл.

Италианските медии съобщиха в понеделник, че папа Франциск е използвал италианската дума "frociaggine", грубо превеждаща се като "педал" или "педалство", докато казал на италианските епископи, че остава против приемането на гейове в свещеничеството.

Италианският уебсайт за политически клюки Dagospia беше първият, който съобщи за предполагаемото изказване, за който се твърди, че е направено на 20 май, когато папата се срещна с италиански епископи при закрити врати.

Уважаваният италиански всекидневник Corriere della Sera цитира неназовани епископи, които са били в стаята, които предполагат, че папата, като аржентинец, може би не е разбрал, че използваният от него италиански термин е обиден.

Бруни каза, че Франциск е "наясно" с въпросните статии.

Говорителят на Ватикана повтори, че папата остава ангажиран с Църква, приемаща всички, където "никой не е безполезен, никой не е излишен, (където) има място за всички".

Цитираното му изказване предизвикаха шок и ужас дори сред поддръжниците му.

Вито Манкузо, италиански богослов и бивш свещеник, каза пред всекидневника La Stampa, че езикът на Франциск е "презрян и изненадващ, защото явно противоречи" на предишните му послания по проблемите на ЛГБТ.

Понтификатът на папа Франциск, който е на 87 години, се счита за значителен напредък към ЛГБТ общността.

През 2013 г., в началото на своя понтификат, той каза известната фраза: "Ако човек е гей, търси Бог и има добра воля, кой съм аз, за ​​да съдя?" Миналата година той позволи на свещениците да благославят членове на еднополови двойки, което предизвика значителна консервативна реакция.

Още през 2018 г. Франциск призна, че е допуснал "сериозни грешки" при справянето с кризата със сексуално насилие в Чили, където първоначално отхвърли като клевета обвиненията срещу епископ, заподозрян в защита на свещеник-педофил.

"Извинявам се на всички, които съм обидил, и се надявам да мога да го направя лично през следващите седмици, на срещите, които ще имам (с жертвите)", написа той тогава в писмо до чилийските епископи.

Папата уточнява: Църквата благославя, но не одобрява еднополовите двойки

Папата уточнява: Църквата благославя, но не одобрява еднополовите двойки

Благословиите са предназначени за отделните хора, а не за начина им на живот