Папа Франциск използва изключително унизителен израз спрямо ЛГБТ общността, докато повтори на среща при закрити врата с италиански епископи, че на гейовете не трябва да се позволява да стават свещеници, съобщава "Ройтерс".

"Република" и "Кориере дела Сера" - най-тиражираните ежедневници в Италия, цитираха думите на папата, че семинариите и свещеническите колежи вече са твърде пълни с "frociaggine" - вулгарен италиански термин, който грубо се превежда като "педали".

"Република" се позовава на няколко неуточнени източници, а "Кориере дела Сера" посочва, че информацията е потвърдена от няколко неназовани епископи, според които папата, като аржентинец, може да не е осъзнал, че използваният от него италиански термин е обиден.

Вероятно изкаването си папата е направил на 20 май, когато Италианската епископска конференция откри четиридневно събрание с непублична среща.

Хомосексуалността не е престъпление, категоричен е папа Франциск

Хомосексуалността не е престъпление, категоричен е папа Франциск

Според главата на Католическата църква всички сме Божии деца и Бог ни обича такива, каквито сме

Досега се смяташе, че 87-годишният Франциск води Римокатолическата църква към приемането на по-приветлив подход към ЛГБТ общността.

През 2013 г., в началото на своето папство, той изрече известните думи: "Ако човек е гей и търси Бог и има добра воля, кой съм аз да го съдя?", а миналата година позволи на свещениците да благославят членове на еднополови двойки, което предизвика остра консервативна реакция.

Въпреки това той отправи подобно послание относно хомосексуалните учащи за свещенически служители на среща с италиански епископи през 2018 г. Тогава папата им заръча внимателно да проверяват кандидатите за свещеничество и да отхвърлят всички, за които се подозира, че са хомосексуалисти.

В документ от 2005 г., публикуван при покойния предшественик на Франциск - Бенедикт XVI, Ватиканът посочва, че Църквата може да приеме в свещеничество онези, които са преодолели хомосексуалните си наклонности преди поне три години.

В документа се уточнява, че практикуващите хомосексуалисти, тези с "дълбоко вкоренени" гей тенденции и тези, които "поддържат така наречената гей култура", трябва да не бъдат допускани до свещенически сан.

Папа Франциск: Подкрепяйте децата си, ако са хомосексуалисти

Папа Франциск: Подкрепяйте децата си, ако са хомосексуалисти

Той призова родителите да не осъждат различната сексуална ориентация