Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността като "несправедливи". По думите му Бог обича всичките си деца точно такива, каквито са. Той призова католическите епископи, които подкрепят законите, да приветстват ЛГБТК хората в църквата, съобщава Асошиейтед прес.

По време на интервю с Асошиейтед прес главата на католическата църква заяви, че хомосексуалността не е престъпление.

Папа Франциск призна, че католическите епископи в някои части на света подкрепят закони, които криминализират хомосексуалността или дискриминират ЛГБТ общността. Самият той посочи въпроса като "грях". Папата приписа подобни нагласи на културния произход и уточни, че особено епископите трябва да преминат през процес на промяна, за да признаят достойнството на всеки.

Около 67 държави или юрисдикции по света криминализират сексуалната активност между лица от един и същи пол по взаимно съгласие, 11 от които могат или налагат смъртно наказание, според The ​​Human Dignity Trust. Експерти твърдят, че дори когато законите не се прилагат, те допринасят за тормоз, стигматизиране и насилие срещу ЛГБТК хора.

В САЩ повече от дузина щати все още имат действащи закони срещу содомията, въпреки решението на Върховния съд от 2003 г., което ги обявява за противоконституционни. Защитници на правата на гейовете казват, че остарелите закони се използват за тормоз над хомосексуалисти и посочват като доказателство нови закони, като например закона "Не казвай гей" във Флорида, който забранява преподаването на сексуална ориентация и полова идентичност в детската градина до трети клас на продължаващите усилия за маргинализиране на LGBTQ хората.

ООН многократно призова за прекратяване на законите, криминализиращи хомосексуалността директно, заявявайки, че те нарушават правата на личен живот и свобода от дискриминация и са нарушение на задълженията на държавите съгласно международното право да защитават човешките права на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Обявявайки подобни закони за несправедливи, Франциск заяви, че Католическата църква може и трябва да работи, за да им сложи край. Папата цитира Катехизиса на Католическата църква, като каза, че гейовете трябва да бъдат приветствани и уважавани и не трябва да бъдат маргинализирани или дискриминирани. По думите му всички сме Божии деца и Бог ни обича такива, каквито сме, и заради силата, с която всеки от нас се бори за своето достойнство.

Папа Франциск: Подкрепяйте децата си, ако са хомосексуалисти

Папа Франциск: Подкрепяйте децата си, ако са хомосексуалисти

Той призова родителите да не осъждат различната сексуална ориентация

Такива закони са често срещани в Африка и Близкия изток и датират от британските колониални времена или са вдъхновени от ислямския закон.

Папата бе категоричен, че трябва да има разлика между престъпление и грях по отношение на хомосексуалността. Да си хомосексуален не е престъпление. Това не е престъпление, но това е грях. Грях е и липсата на милосърдие един към друг, поясни той.

Католическото учение твърди, че докато гейовете трябва да бъдат третирани с уважение, хомосексуалните актове са "вътрешно разстроени". Франциск не е променил това учение, но е превърнал достигането до ЛГБТК общността в отличителен белег на своето папство.

Започвайки с известната му декларация от 2013 г. "Кой съм аз, за ​​да съдя?" когато беше попитан за предполагаем гей свещеник, Франсис продължи да служи многократно и публично на гей и транс общността. Като архиепископ на Буенос Айрес той подкрепя предоставянето на правна защита на еднополовите двойки като алтернатива на одобряването на гей браковете, което католическата доктрина забранява.

Въпреки това Франциск беше критикуван от католическата ЛГБТИ общност за декрет от 2021 г. на службата за доктрината на Ватикана, че църквата не може да благославя еднополовите съюзи, "защото Бог не може да благослови греха".

През 2008 г. Ватиканът отказа да подпише декларация на ООН, която призоваваше за декриминализация на хомосексуалността, оплаквайки се, че текстът излиза извън първоначалния обхват и също така включва език за "сексуална ориентация" и "полова идентичност", които смята за проблематични. В изявление по онова време Ватикана призова страните да избягват "несправедливата дискриминация" срещу гейовете и да прекратят наказанията срещу тях.

Ватикана се притеснява от закон срещу хомофобия в Италия - криминализира църквата и християнството

Ватикана се притеснява от закон срещу хомофобия в Италия - криминализира църквата и християнството

Законът може да преследва всеки, който открито вярва само в два пола