Ватикана защити искането си за промени в законопроект в Италия, насочен към борба с хомофобията, като заяви, че това не е намеса във вътрешните работи на друга държава и не се стреми да го блокира, съобщават "Ройтерс" и ЕйБиСи. 

Държавният секретар на Ватикана, кардинал Пиетро Паролин, заяви, че проектозаконът е твърде "неясен и несигурен" относно това, което ще бъде инкриминирано. "Устна нота", дадена на италианския посланик във Ватикана, предизвика политически фурор и доминира в италианските медии.

Дори премиерът Марио Драги, практикуващ католик, се намеси, за да защити Италия като мирянска държава със суверенен парламент. Лявоцентристките партии протестираха, обвинявайки Ватикана в намеса. Десните партии аплодираха, казвайки, че трябва да бъдат защитени традиционното семейство, религиозна свобода и свобода на словото.

Ватиканът, град-държава, заобиколен от Рим и седалище на световната римокатолическа църква, се опасява, че законът може да доведе до криминализиране на църквата в Италия за отказ да се правят гей бракове, за противопоставяне на осиновявания от хомосексуални двойки или отказ да се преподава джендър теория в католическите училища.

"Това по никакъв начин не е опит за блокиране на закона", каза Паролин пред официалния уебсайт на VaticanNews. "Ние се противопоставяме на всяко поведение или жест на нетърпимост или омраза към хората поради тяхната сексуална ориентация, етническа принадлежност или религиозни убеждения", каза той.

Но Паролин, който е на второ място след папа Франциск във Ватиканската йерархия, заяви, че законопроектът е твърде неясен. "Съществува риск да се обединят всички видове нагласи" и да се наказва всеки който прави разлика между мъж и жена, каза той.

Дипломатическата нота се отнася до "законопроекта за Зан", от гей депутата Алесандро Занна лявоцентристката Демократическа партия. Той е приет в долната камара на парламента и се обсъжда в комисия в Сената.

Ватикана казва, че настоящата версия нарушава Латеранските пактове от 1929 г., които установяват Ватикан като суверенна държава и актуализация през 1984 г., която лишава римокатолицизма от статута му на държавна религия, но включва защити за пасторалната дейност на Италианската църква.

Паролин заяви, че Ватикана е решил, че ще бъде по-добре да търсят промени преди приемането на закона и предложи Ватикана да предприеме дипломатически ход, тъй като опасенията, изразени от Италианската епископска конференция, въобще не се изслушват.

Ватиканът обяви: Католическата църква не може да благославя еднополовите съюзи

Ватиканът обяви: Католическата църква не може да благославя еднополовите съюзи

"Напомняне за истината на литургичния обред"

В писмото, публикувано от италианските медии, се твърди конкретно, че законът би нарушил значителен договор за установяване на дипломатически връзки между Италия и Ватикана, като излага на риск правото на римокатолиците да се изразяват свободно.

Като пример той посочи клауза, която ще изисква от католическите училища, заедно с техните публични колеги, да провеждат обучения в определен ден срещу хомофобията и трансфобията.

Законът ще добави хора, които са хомосексуални или транссексуални към защитените със закон, забраняващ дискриминацията и наказващи престъпленията от омраза.

Десният лидер Матео Салвини например се оплака, че всеки, който казва, че се създава семейство между мъж и жена, ще бъде изложен на евентуално преследване.

Премиерът Марио Драги отхвърли опита на Ватикана да повлияе на законодателния процес, като каза на парламента: "Италия е светска държава".

Но противоречието предизвика възмущение от намесата на Ватикана, като мнозина призовават за отмяна на така наречения Латерански договор.

ЛГБТ активистите обещаха да трансформират събитията за гей прайд в Рим и Милано в събота в протести срещу, както те обясняват "безпрецедентна намеса на Ватикана в италианския законодателен процес".

Драги: Италия е светска държава, свободна да приеме закон срещу хомофобията

Драги: Италия е светска държава, свободна да приеме закон срещу хомофобията

След като Ватиканът изрази протест срещу нов законопроект

На 15 март Ватиканската конгрегация за доктрината на вярата постанови, че Църквата не може да благославя хомосексуалните двойки, защото това би означавало да поддържа грях.

Това изявление предизвика експлозивен бунт в Германия, където реформистите подкрепят различни каузи като интеграцията на хомосексуални и транссексуални в Църквата, които според техните противници представляват опасност от разкол поради волята на по-голямата част от Църквата да следва Синодален път, който ги кара да се сблъскат с принципите, защитавани от католицизма.

За Църквата има само два пола: мъжки и женски. Промените в пола не могат да бъдат приети и "транс идеологията" трябва да се сдържа, преди да нахлуе в класни стаи и умове на млади католици, смятат защитници на Ватикана.

Според източници папата е започнал да настоява за приемане на линия, която избягва непоправими конфликти и "преформулиранията".

Единен фронт в ЕС срещу анти-ЛГБТ закона на Унгария

Единен фронт в ЕС срещу анти-ЛГБТ закона на Унгария

В 27-членната общност няма да се толерира дискриминация