Ватиканът обяви, че свещеници и други служители на католическата църква не могат да благославят еднополовите съюзи и че такива благословии "не са разрешени", ако се изпълняват, информира "Ройтерс".

Доктриналната служба на Ватикана, Конгрегацията за доктрината на вярата (CDF), излезе с определението в отговор на въпроси и действия в някои енории  да дават такива благословии като знак за добре дошли на гей католиците, понеже Църквата не позволява хомосексуални бракове.

Обрат във Ватикана: Папа Франциск се застъпи за еднополовите двойки

Обрат във Ватикана: Папа Франциск се застъпи за еднополовите двойки

Папа Франциск призова за създаване на закони за гражданския съюз

Папа Франциск е одобрил отговора, уточниха от CDF, като добавиха, че "той не е предназначен да бъде форма на несправедлива дискриминация, а по-скоро напомняне за истината на литургичния обред".

В него се казва, че подобни благословии не са допустими, въпреки че са "мотивирани от искрено желание да приветстват и придружават хомосексуални лица" и да им помогнат да растат във вярата.

В определението на CDF се посочва, че тъй като бракът между мъж и жена е тайнство, а благословиите са свързани с тайнството на брака, те не могат да бъдат разширени до еднополови двойки.

"Поради тази причина не е разрешено да се дава благословия на връзките или партньорствата, дори стабилни, които включват сексуална активност извън брака (т. е. извън неразривния съюз на мъж и жена, отворен сам по себе си за предаване на живота), какъвто е случаят със съюзите между лица от един и същ пол", се казва в него.

Регистрират твърда съпротива срещу еднополовите бракове у нас

Регистрират твърда съпротива срещу еднополовите бракове у нас

Като десни консерватори се определят 16% от анкетираните от Институт за модерна политика