Едва 5% от българите приемат политика на приемане на мигрантите, а 87% изразяват твърда съпротива срещу еднополовите бракове. Това показват данните на изследване за влиянието на консервативизма у нас, направено от научно-изследователския център Институт за модерна политика и представени от Борислав Цеков по време на конференция днес, посветена на консервативната вълна.

Проучването е финансирано с европейски средства по програма на ЕП.

Волен Сидеров и Николай Бареков с общи цели в АКРЕ

Волен Сидеров и Николай Бареков с общи цели в АКРЕ

Следващата седмица "Атака" подава документи за членство

В сравнение с предходни изследвания не се наблюдават големи различия. Особеност на резултатите от проучването е, че у нас има смесване и припокриване на идеологическо самоопределение, като по някои теми стриктно се защитават консервативни идеи - например за традиционно семейство. Като десни консерватори се определят 16% от анкетираните. Повече от ⅓ посочват ГЕРБ като партия, която защитава консервативните ценности.

Отношението към европейските институции е акцент в изследването и бележи малка разлика - 7 пункта между двете големи обществени групи, които споделят различна визия за ЕС.
Доминират мненията за засилена интеграция, но има отчетлива част, която е против.

Борисов обсъдил бъдещето на ЕП с Бареков, Сидеров и Ян Захрадил

Борисов обсъдил бъдещето на ЕП с Бареков, Сидеров и Ян Захрадил

Борисов също вижда общ път на ЕНП с консерваторите

И тоза изследване регистрира криза на доверие в българските институции. Съпоставката с европейски институции, показва, че българите се доверяват повече на ЕП, отколкото на българското Народно събрание.

Едва 17% от запитаните имат доверие в МС, докато доверието в ЕК е 34%.

"Процесите, които са загатнати или очертани от данните в това социологическо проучване, на практика могат да се наблюдават във всички държави членки на ЕС", отбеляза Цеков. По думите му, тенденцията, която консервативните течения защитават в Европа, независимо от тяхната партийна-политическа форма, са всъщност борба със статуквото.