Папа Франциск реши да върне обратно в Гърция трите фрагмента от скулптурите на Партенона, които Ватиканските музеи съхраняват от векове, съобщи Ватикана в петък.

Ватикана определи жеста като "дарение" от папата на Негово Блаженство Йероним II, православен християнски архиепископ на Атина и цяла Гърция, "като конкретен знак за искреното му желание да следва икуменическия път на истината".

По този начин Ватикана става поредната западна държава, която връща своите фрагменти от мрамора на Партенона, оставяйки Британския музей сред задържалите се.

Гърция и Великобритания ще разговарят официално за връщане на скулптурите от Партенона

Гърция и Великобритания ще разговарят официално за връщане на скулптурите от Партенона

Атина оказва сериозен натиск върху Лондон по въпроса

Но изявлението на Ватикана подсказва, че Светият престол иска да уточни, че не става въпрос за двустранно решение за връщане на мраморите от държавата Ватикана на Гърция, а по-скоро за религиозно вдъхновено дарение. Възможно е изявлението да е било формулирано, за да не се създаде прецедент, който би могъл да засегне други безценни притежания във Ватиканските музеи.

Скулптурите са останки от фриз с дължина 160 м, който е минавал по външните стени на храма Партенон на Акропола, посветен на Атина, богинята на мъдростта. Голяма част от тях са изгубени при взрив от XVII в., а около половината от останалите произведения са премахнати в началото на XIX в. от британския дипломат лорд Елджин.

Наскоро Британският музей обеща да не разглобява колекцията си, след като бе съобщено, че председателят на институцията е провел тайни разговори с министър-председателя на Гърция за връщането на скулптурите, известни още като мраморите на Елгин.

Партенонът е построен в периода 447-432 г. пр.н.е. и се смята за върховно произведение на класическата архитектура. Фризът изобразява процесия в чест на Атина. Някои малки части от него - както и други скулптури от Партенона - се намират в други европейски музеи.