Гърция и Обединеното кралство се договориха да проведат официални разговори, които могат да проправят пътя за връщането на скулптурите на Партенона, които в момента са изложени в Британския музей в Лондон, потвърди ЮНЕСКО, цитирана от гръцкия вестник "Катимерини"

Според съобщение, публикувано по-рано тази седмица, от ЮНЕСКО заявиха, че двете страни са се договорили за среща на ниво министри, за да обсъдят искането на Гърция за връщането на мраморните скулптури, които са били премахнати от древната атинска цитадела от британския лорд Елджин в началото на 19 век.

През последните месеци Обединеното кралство е подложено на нарастващ натиск да върне скулптурите в първоначалния им дом.

Според ЮНЕСКО британският министър на изкуствата Стивън Паркинсън е изпратил искане за среща с гръцкия министър на културата Лина Мендони на 29 април. Срещата ще бъде организирана "своевременно", каза агенцията на ООН, след като Гърция се съгласила с британското предложение.

Древните фризове, които включват изображения на битки между митични древни гърци и кентаври, са взети от британския дипломат лорд Елджин в началото на 19 век и сега са изложени в Британския музей в Лондон.

Великобритания винаги е отказвала да ги върне, твърдейки, че те са били взети с разрешението на местните османски владетели по онова време.

От своя страна правителството в Атина води кампания в продължение на три десетилетия за завръщането им, аргументирайки се че Османската империя е била окупационна сила и всяко разрешение, дадено през нейното време, не е валидно.

Атина дори обмисля да съди Великобритания по въпроса.

Гърция към Великобритания: Върнете ни фризовете от Партенона

Гърция към Великобритания: Върнете ни фризовете от Партенона

Акция на Атина за опазване на културното наследство